Zwakman Voedingsadviesbureau

​Welkom bij voedingsadviesbureau Zwakman, 

In de huidige maatschappij waarin legio aan voedingstheorieën, diëten en afslankmiddelen te verkrijgen zijn, die allen beweren het beste te zijn, is het moeilijk om steeds de rode lijn te volgen.

Een goede, uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging en ontspanning helpen niet alleen om vandaag fit te zijn maar ook om in de toekomst gezond te blijven.

Voedingsadviesbureau Zwakman kan u hierbij zo goed mogelijk helpen De diëtist is de enige specialist op dit gebied die u wegwijs kan maken en vertellen welke voedingsstijl wel bij u past en welke niet. 

Mijn naam is Kim Zwakman en werk al 20 jaar als diëtiste. De begeleiding is of persoonlijk op de praktijk, thuis maar ook in groepssessies, bijvoorbeeld bij bedrijven.

Eerdere samenwerkingverbanden met de praktijk waren met: Ahold, Achmea Health Centre, Tata Steel, Heliomare, Shell, Rode Kruis Ziekenhuis, Nederlandse Obesitas Kliniek, Parnassia e.a.

Momenteel maak ik bij PsyQ in Velsen Noord onderdeel uit van een expertiseteam dat volwassenen en kinderen met eetstoornissen begeleid, zowel individueel als in groepsverband.

De praktijk heeft de studie Directe Toegankelijkheid Dietist succesvol afgelegd, dus mag u begeleiden zonder verwijzing van arts of specialist.

Het kwaliteitskeurmerk  voor dietisten geeft aan dat er elke 5 jaar een toetsing wordt gedaan middels; oa. studie, literatuur onderzoek,werkervaring en kwaliteitsonderzoeken, om gecertificeerd te mogen blijven werken. In de volgende link vindt u het kwaliteitskeurmerk voor mijn beroep:

https://www.kwaliteitsregisterparamedici.nl/pagina/kpsticker.aspx?Id=FBCE203E-827D-44FF-BBE1-54637BEA6F53

 

Met vriendelijke groet en tot snel,


Kim Zwakman, diëtist

Thumb

Normal

De diëtist Kim Zwakman

Wie is de Kim Zwakman?

Kim is in 2000 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam voor de opleiding Voeding & Diëtetiek. Direct na haar opleiding is zij gestart als diëtist in Noordwest Ziekenhuisgoep Alkmaar, waar zij ruime ervaring opdeed als diëtist en was ook actief betrokken in het voedingsteam van het MCA. Dit team houdt zich bezig met onderzoeken en ontwikkeling van nieuwe voedingsprotocollen om deze te implementeren in het ziekenhuis.

Naast dit dienstverband startte zij in 2004 met Voedingsadviesbureau Zwakman en heeft sinds 2007 zich volledig toegelegd op de praktijk. Sinds 2015 heeft zij een samenwerkingsvervand met de Parnassia groep. oa. Op de locatie Velsen Noord, begeleid zij mensen individueel en in groepsverband voor Psy Q en Youz op het gebied van eetstoornissen en andere eetproblematiek.

Tot op de dag van vandaag is ze nog steeds bezig met ontwikkelingen tot verbetering van de voedingszorg in de regio Kennemerland en is zij voorzitter van de Nerderlandse Vereniging van Dietisten van de regio noord Holland.

 

Voedingsfeitje:

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het jonge lichaam dat extra aandacht vraagt, helemaal wanneer een kind veel sport. In topsport vindt er gelukkig steeds betere monitoring van de groeispurt plaats om de kans op blessures en pijn te verminderen. In dit blog vertel ik je meer over het belang van voldoende eiwitinname bij jonge sporters.

Wanneer groeispurt

De groeispurt bij meisjes vindt meestal plaats rond het 11e of 12e jaar en bij jongens gemiddeld rond de leeftijd van 14 jaar.

Tijdens deze fase is, gedurende een periode van een paar maanden, een groei van één centimeter per maand mogelijk. Deze lengtegroei kan gepaard gaan met veel pijn in armen en benen.

Eiwitbehoefte

De eiwit behoefte bepaalt hoeveel eiwit iemand nodig heeft en is afhankelijk van een aantal factoren:

  • de soort sport die wordt beoefend
  • het gewicht van de sporter
  • de hoeveelheid plantaardig eiwit ten opzichte van dierlijk eiwit in de voeding

Zoals je begrijpt hebben sporters (meer) eiwitten nodig. Dit is nodig:

  • om onder andere skeletpieren en bindweefsel te repareren en op te bouwen na intensieve trainingen en wedstrijden
  • voor het ontwikkelen van meer spiermassa in combinatie met krachttraining
  • voor onderhoud van spiermassa
  • tijdens groei van het lichaam

De eiwitbehoefte kan variëren van 1,2 gram per kg lichaamsgewicht tot 1,8 gram per kg lichaamsgewicht. Let op: vegetariërs en veganisten hebben standaard meer eiwit nodig. Bij een veganistisch voedingspatroon kan 25% meer eiwit per dag nodig zijn.

Eiwitkwaliteit

Er zit verschil in de ‘kwaliteit’ van eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. In plantaardige eiwitten zitten minder essentiële aminozuren (deze kan het lichaam niet zelf maken) dan in dierlijke eiwitten. Daarnaast is het eiwit uit sommige plantaardige producten minder goed te verteren.

De eiwitkwaliteit wordt dus bepaald door de hoeveelheid aanwezige essentiële aminozuren en de goede verteerbaarheid. Echter door verschillende plantaardige eiwitten te combineren kun je alle aminozuren die nodig zijn wel binnen krijgen. De combinatie van rijst met peulvruchten of volkoren brood met pindakaas zijn bijvoorbeeld aanvullend aan elkaar.

Gekookt ei, peulvruchten, kip, kwark, vis, vlees, quinoa, soja, tofu en noten zijn voorbeelden van waardevolle eiwitbronnen in de voeding van een jonge topsporter.

Onmisbaar

Een goede eiwitinname is dus onmisbaar in een optimale sportvoeding bij jonge sporters! De kwaliteit, een goede verdeling en timing vragen om extra aandacht van de sportdiëtist. De dagelijkse aanbeveling is goed in te vullen door zuivel, ei, kip, noten, soja en peulvruchten te kiezen.

Wanneer er gekozen wordt voor een volledige plantaardige invulling van eiwitbehoefte is een grotere hoeveelheid eiwitten nodig. Daarnaast geldt extra aandacht voor vitamine B1, B2, B12, ijzer en calcium. Er komt dus nogal wat bij voeding voor de jonge sporter kijken. Gelukkig kan de sportdiëtist je hierbij helpen!

Thumb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deskundig en betrokken

Bij Voedingsadviesbureau Zwakman wordt u enthousiast en deskundig gebeleid, door betrokken diëtist(en) die u graag informeren over voeding in de breedste zin van het woord.  Naast reguliere scholing en bijscholing voor de diëtist is zij ook gespecialiseerd in een groot aantal ziektebeelden en kan ze elke vraag beantwoorden. 

De titel diëtist is beschermd, hiervoor is een vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek volledig afgerond en is er een registratie nodig in het Kwaliteitsregister voor Paramedici ex. Art 34 Wet BIG. (www.kwaliteitsregisterparamedici.nl).

De praktijk is geregistreerd onder nummer: 69904567489. Daarnaast is de praktijk aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Geheimhouding

De diëtist heeft, net als andere hulpverleners in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht. Geheimhouding betekent dat de diëtisten gegevens over u niet aan anderen mag geven. Ook niet aan uw partner of uw kinderen. Zij mag dit alleen doen als u daar toestemming voor heeft gegeven. Meer informatie.

Rapportage verwijzer

In overleg met u, wordt nav het eerste consult altijd een rapportage verstuurd naar de verwijzer.

Hierin worden de bevindingen  van de diëtist beschreven evenals de behandeldoelen. Persoonlijke informatie wordt niet gerapporteerd.

In sommige gevallen vindt er een telefonisch overleg of cliëntenvergadering plaats om de behandellijnen van verschillende behandelaars beter op elkaar af te stemmen ten gunste van u.

 

Bezoek dietist

Ik ben erg trots op mijn werkwijze en probeer hiermee onderscheidend te zijn ten opzichte van andere diëtisten. Door het gebruik te maken van een Bio-elektrische Impedantie Analyse ofwel de BIAmeting wordt het voedings- of dieetadvies echt maatwerk. Meer informatie.

Met behulp van deze meting en uw medische en / of dieetverleden wordt het makkelijker om het juiste advies voor u op te stellen.

Welke verschillende specialismen heeft de diëtiste Kim Zwakman?

Er zijn verschillende redenen om naar de diëtist te gaan, zoals:

gezonde voeding maag-, darm- en leverziekten
diabetes mellitus (suikerziekte) prikkelbare darm
voeding bij kanker voedingsproblemen bij autisme
obesitas (overgewicht) voeding bij ouderen
eetstoornissen jicht
verhoogde bloeddruk osteoporose (botontkalking)
verhoogd cholesterolgehalte voedselallergie, intolerantie
ondergewicht gebrek aan eetlust
gebruik van drinkvoeding gebruik van sondevoeding
voeding bij slikklachten voeding bij zwangerschap
voeding bij sport zwangerschapsdiabetes
voedingsproblemen bij kinderen en bij andere vragen over voeding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze diëten zijn protocollair vastgelegd en dient door elke diëtist uitgedragen te worden.

De dietist handelt zo veel als mogelijk het principe van het evidence based handelen en sluit aan bij criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg). Meer informatie.

 

Hoe werken wij?

Normal

Wat is uw klacht?

Uw heeft van uw (huis)arts of specialist een verwijzing gekregen met betrekking tot een medische klacht OF er is geen medische klacht maar u heeft een andere voedingsvraag.

  1. U wilt nu graag een afspraak maken ; ga dan nu naar het kopje "contact". Binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen. Mocht het spoed zijn, dan kunt u natuurlijk ook direct bellen met 06-16972292. U wordt dan binnen 24 uur bezocht.
  2. U wilt informatie hebben van het Voedingsadviesbureau nav uw vraag; ga dan naar het kopje inschrijven en type uw vraag.
  3. Bent u een onderdeel van een bedrijf en wilt u een dag(deel) programma organiseren voor uw bedrijf?

Ga dan naar het kopje inschrijven en type uw vraag.

 

De eerste afspraak

Eerste Consult

Het eerste gesprek duurt 60 minuten.

Tijdens het eerste consult vindt een uitgebreide voedings-, beweeg-, sociale- en medische  anamnese plaats.

Daarnaast wordt de BIA-meting ingezet voor een uitgebreide lichaamsanalyse waarbij uw lichaamssamenstelling gemeten.

Vervolgens wordt uw ziektebeeld of aandoening besproken en de effecten van een aangepast dieet en daarbij behorende life-style. Met behulp van al deze gegevens wordt het voedingsadvies opgesteld die afgestemd is op uw behoeften en voorkeuren.

Aan het einde van dit consult krijgt u meteen een voedingsadvies of dieetlijst mee, die eventueel aangevuld wordt met documentatie.

 

Rapportage verwijzer

In overleg met u, wordt nav het eerste consult altijd een rapportage verstuurd naar de verwijzer. De arts wordt hiermee op de hoogte gesteld van de begeleiding en de behandeldoelen.

Bij bijzonderheden of bij langdurige begeleiding wordt een tussenrapportage of telefonisch overleg gepleegd.

De diëtist heeft, net als andere hulpverleners in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht. Geheimhouding betekent dat de diëtisten gegevens over u niet aan derden mag geven. Ook niet aan uw partner of uw kinderen. Dit mag alleen als u daar toestemming voor heeft gegeven. Meer informatie.

Heeft u vragen over de begeleiding of vragen over voeding in het algemeen neem dan gerust contact op via mail info@kimzwakman.nl of telefonisch: 06-16972292.

Normal
Normal

Vervolgafspraak

Vervolgconsulten

De vervolgconsulten duren ongeveer 15 minuten.

Tijdens deze consulten wordt de voortgang van uw behandeling geëvalueerd.

Moeilijke en sociale momenten worden besproken.

Een vervolgmeting wordt uitgevoerd en zo nodig wordt het advies bijgesteld.

Daarnaast wordt er in de vervolgconsulten aandacht besteed aan het verbreden van uw kennis over voeding. U leert:

- variëren met uw voedingsadvies of dieetlijst met behulp van alternatieven

- producten te onderscheiden van kwaliteit

- meer kennis over uw eventuele ziektebeeld in relatie tot voeding

- omgaan met feesten of partijen

- verandering van lichaamsbehoeften bij sport

- goede keuzes maken in restaurants

- omgaan met vakanties

- terugvalmomenten

Afronding

Wanneer het behandeldoel bereikt is, wordt er besloten om de begeleiding af te ronden of om een folow-up in te zetten.

Dit houdt in dat u 1 x per 3 - 6 maanden terugkomt voor een vervolgconsult, de zg. follow-up begeleiding,  om te zien of er geen veranderingen zijn ten aanzien van het bereikte behandeldoel. Voor dit gesprek wordt 30 min. gereserveerd.

 

Bij handhaving of behaalde doelen wordt de begeleiding beëindigd.

Dit wordt altijd besloten in overleg met u!

Normal